Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kéma

Főoldal » Általános iskola » Kémia
357
Az alábbi két számításhoz szeretnék kérni segítséget. Ha valaki el is tudná nekem magyarázni hogyan kell megcsinálni, mert sajnos nem értem. Köszönöm.
a, 76,5 g ammóniát hány gramm nitrogénből lehet előállítani?
b, Hány gramm metán képződik 60 g hidrogénből?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

Kellenek hozzá az egyenletek, a reakciók!
a; pont: N₂+ 3 H₂ ↔ 2 NH₃ az egyenlet (egyensúlyi) , n(ammónia)=76,5/17=4,5 mol, ez feleannyi nitrogénből (mol) képződött ami 2,25 mol és 1,5-szerannyi hidrogénből (mol) az egyenlet alapján. A tömegük: m(nitrogén)=2,25 mol×28 g/mol=63 gramm ; m(hidrogén)=6,75 mol×2 g/mol=13,5 gramm! (m=n×M a képlet utóbb, tömeg=anyagmennyiség×moláris tömeg!) ;

b; pont: A metán CH₄ képletű, egyenlet: C+ 2 H₂ → CH₄, azaz 2 mol hidrogéngázból 1 mol-nyi metán lesz.
60 g H₂ az (60/2)=30 mol-nyi, ezért ebből lesz feleannyi, azaz 15 mol metán. Tömege: m(metán)=15 mol×16 g/mol=240 gramm! :)

Remélem így már valamennyire érthető és tudtam segíteni!
1