Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia 8. osztály

Főoldal » Általános iskola » Kémia
325
1,Hány gramm hidrogénből és hány gramm nitrogénből keletkezik 119 g
ammónia?

2. Mit jelent: 2 NH 3 , 3 HCl, 0,5 H 2 SO 4 ?

3. Hány proton és hány neutron található egy ammóniamolekulában és egy
salétromsav molekulában?

4. Hány tömegszázalékos lesz az a 200 g 13 %-os oldat, amelyből
elpárologtatunk 100 g vizet? Illetve amelyikhez hozzáöntünk még 100 g
vizet?

5. Mire használják a pétisót?

6. Milyen a kémhatása az ammóniaoldatnak és a salétromsav oldatnak? Az
adott pH értékek melyik oldathoz tartozhatnak? pH=7; pH=9; pH=2;
pH=3; pH=1; pH=10; pH=6; pH=12
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

1. feladat: N₂ + 3 H₂ ↔ 2 NH₃ (egyensúlyi reakció) → n(ammónia)=119/17=7 mol , ezért ez feleannyi, 3,5 mol nitrogénből és 10,5 mol hidrogénből fog keletkezni, amik tömege m(nitr.)=3,5×28=98 gramm , ill. m(hidr.)=10,5×2=21 gramm !

2. feladat: Az anyagmennyiséget (mól) jelöli, 2 mol ammónia; 3 mol hidrogén-klorid, stb. !
3. feladat: NH₃ képlet miatt (7+3)=10 darab proton alkotja és 7 darab neutron (a hidrogénben nincs neutron) ; HNO₃ képlet miatt (1+7+8×3)=32 darab proton van benne és (0+7+8×3)=31 darab neutron van !
4. feladat: 200 g oldatban van 2×13=26 gramm só , lesz belőle 100 g oldat amiben ugyanannyi só maradt (26 g), ezért az új oldat 26 tömeg%-os lett (betöményített) ; a másik esetben meg (200+100)=300 g oldatban lesz 26 gramm só → (100/300)×26=8,67 tömeg%-os lesz a higított oldat !
5. feladat: Műtrágyázásra, mégpedig dolomitlisztet vagy mészkőport kevernek hozzá, hogy ne maradjon higroszkópos.
6. feladat: pH=9, 10 vagy 12 → ammónia (mert ez lúgos) ; pH=1,2,3 vagy 6 → salétromsav (mert ez meg savas) !
A pH=7 egyiknél sem besorolható, mert egyik oldat sem lehet semleges ! :)

0