Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

2. feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
329
Mekkora a területe a 6,7 cm sugarú körbe írható szabályos nyolcszögnek?(11.-es tanulmányok alapján, szinusz koszinusz tétel)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A nyolcszög köré írható kör sugara egyenlő a nyolcszög átlójának felével. Két fél átlót behúzva kapunk az alappal határolva egy egyenlő szárú háromszöget. Aminek az alappal szemközi szöge a sokszög középponti szögének 8-ada tehát: `(360°)/8=45°`

Ezután a két szár és egy szög ismeretében koszinusz tétellel kiszámoljuk az nyolcszög oldalainak hosszát: `a=sqrt(2*"6,7"^2-2*"6,7"^2*cos45°)="5,13" \ "cm"`

Ezután kiszámolod az egyenlő szárú háromszög területét: `"T"_"háromszög"=("5,13"*sqrt(4*"6,7"^2-"5,13"^2))/4="15,88" \ "cm"`

Majd kitudod számolni a nyolcszög területét hiszen 8 darab ugyan olyan területű háromszögből áll így: `"T"_"nyolcszög"=8*"T"_"háromszög"=8*"15,88"=color(red)("127,04" \ "cm"^2)`


A feladatot fehér színnel oldottam meg amennyiben megoldásnak jelölöd a válaszom elérhetővé teszem számodra a megoldást. Egyéb esetben természetesen nem áll módomban közzétenni. Előre is köszönöm :)
Módosítva: 1 éve
1