Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Versenyfeladat

Főoldal » Általános iskola » Matematika
422
2 különböző teljesítőképességű
traktor együttes munkájával egy
területet 4 nap alatt szántottak fel.
Ha először a terület kétharmad részét az egyik traktorral szántották
volna fel, majd a többit a másikkal, az egész munka 8 napot vett
volna igénybe.
Hány nap alatt lehet felszántani az
egész területet külön az egyik és
másik traktorral?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A felírható két egyenlet egy egyenletrendszert alkot amit rendezve majd megoldva megkapjuk az eredményeket.

`{(x+y=1/4),(2/(3x)+1/(3y)=8):}=>{(x=1/4-y),(2/(3x)+1/(3y)=8):}`

`2/(3*(1/4-y))+1/(3y)=8`

`8/(3*(1-4y))+1/(3y)=8`

`(8y+1-4y-24y+96y^2)/(3y*(1-4y))=0`

`96y^2-20y+1=0`

`y_(1,2) = (-b+-sqrt(b^2-4ac))/(2a)=(20+-sqrt((-20)^2-4*96*1))/(2*96)={(color(red)(y_1=1/12)) , (cancel(y_2 =1/8)):}`

Tehát az egyik traktor `color(red)(12 \ "nap")` alatt végezne a munkával. Míg a másik traktor `x=1/4-y=1/4-1/12=2/12=1/6` tehát `color(red)(6 \ "nap")`
alatt végezne a munkával.


A feladatot fehér színnel oldottam meg amennyiben megoldásnak jelölöd a válaszom elérhetővé teszem számodra a megoldást. Egyéb esetben természetesen nem áll módomban közzétenni. Előre is köszönöm :)
Módosítva: 1 éve
1