Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki segitene?

Főoldal » Középiskola » Matematika
433
6./ Egy trapéz két alapja 10 cm és 3 cm hosszú. Mekkora a trapéz területe? Szárai 5 és 6 cm (Szinusz Koszinusz tétel)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

Két Pitagorasz-tétellel: x²+m²=5² és (7-x)²+m²=6² , kivonva a két egyenletet egymásból → (7-x)²-x²=36-25=11 ; tehát (7-2x)·7=11 , amelyből (7-2x)=1,571 , azaz 2x=5,429 , vagyis x=2,714 cm.

A trapéz magassága innen: 2,714²+m²=25 → m²=(25-7,366)=17,634 → négyzetgyököt vonva m=4,2 cm adódik!

Így a trapéz területe a következő: T(trapéz)=((a+c)×m)/2=(13×4,2)/2=27,296 cm² lesz! :)

Remélem tudtam segíteni! :)
0