Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Megoszlási hányados

Főoldal » Középiskola » Kémia
344
Sziasztok, tudtok ebben segíteni?
Számítsuk ki a jód glicerin és éter közötti megoszlási hámyadosát, ha 326g jód glicerines oldatát egyenlő térfogatú éterrel kirázva, a glicerinben 0,54 g jód marad!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

A képlet a következő: K=c(jód, éterben)/c(jód, glicerinben) !
"V" cm³ oldatban volt eredetileg 326 g I₂, ami (326/253,8)=1,2845 mol-nak felel meg.
Kirázás után "V" cm³ glicerinben (0,54/253,8)=2,1277×10-³ mol jód, akkor 1000 cm³-ben (2,1277/V) mol I₂ maradt, míg ugyanígy "V" cm³ éterben lesz (325,46/253,8)=1,28235 mol I₂ került be, akkor 1000 cm³-ben (1282,348/V) mol I₂ lett.

K=(1282,348/V)/(2,1277/V)=(1282,348/V)×(V/2,1277)=1282,348/2,1277=602,692 lesz a keresett hányados értéke! :)

Remélem jó lesz a levezetés!

0