Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

PB gázpalack

Főoldal » Középiskola » Kémia
330
Sziasztok, tudnátok ebben segíteni?
Mintát véve egy PB palack gáztartalmából megállapítható, hogy 0 celsius fokon és 0,1 MPa nyomáson a gázelegy sűrűsége 2,213 g/dm3. Számítsuk ki a gázelegy sűrűségének megfelelő térfogatszázalékos összetételt!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

0 ⁰C-on minden gáz (vagy gázelegy) 1 mólja 22,41 dm³ térfogatot tölt be 0,1 MPa légköri nyomáson.

Ezért az elegy átlagos moláris tömege kiszámolható: M(átlagos,elegy)=22,41 dm³/mol × 2,213 g/dm³=49,593 g/mol.
Mivel a propán (C₃H₈) móltömege 44 g/mol, a butáné (C₄H₁₀) pedig 58 g/mol, felírható a móltörtjeikkel a következő: legyen "x" a propán móltörtje a gázelegyben → 44·x+58·(1-x)=49,593 , ebből 8,407=14·x → x(propán)=8,407/14=0,6005 , így x(bután)=(1-0,6005)=0,3995 lesz, ebből pedig az következik, hogy 60 tf% propánt és kb. 40 tf.% butánt tartalmazhatott a PB-gázpalack! :)

A móltörteket 100-zal szorozva kapjuk meg a gázelegy térfogat- vagy mól%-os összetételét!

Remélem érthető volt és tudtam segíteni és a levezetés is érthető! :)
Módosítva: 1 éve
0