Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
313
Sziasztok, segítséget szeretnék kérni a feladatokban, csatoltam képet.
Köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
1.
A transzformátor alapegyenlete:

`U_p/{U_{sz}}=N_p/{N_{sz}}`

Ebből kifejezed a szekunder oldali menetszámot:

`N_{sz}=N_p*U_{sz}/U_p=300*48/230=62,61≈63` menet

2.
`B=µ_0*I/{2π*r}=4π·10^-7*200/{2π*4}=100·10^-7=10^-5 {Vs}/m^2`

Az áram iránya és az ahhoz tartozó indukció iránya (1. ábra):
https://pilath.wordpress.com/aramjarta-egyenes-vezeto-magneses-terenek-vizsgalata/

3.
`U_i=N*{ΔΦ}/{Δt}`

Egy vezetőhurok esetén N=1.

`ΔΦ=ΔB*A=25*3=75 Vs`

`Δt=30 s`

`U_i=N*{ΔΦ}/{Δt}=1*75/30=2,5 V`

4.
`T=2π*sqrt{L*C}=2π*sqrt{0,2·400·10^-6}=0,0562 s`

A kondenzátorban tárolt energia: `W_k=1/2*C*U^2=1/2*400*10^-6*8^2=0,0128 Ws`

A tekercsben tárolt energia: `W_t=1/2*L*I^2=1/2*0,2·2^2=0,4 Ws`

A rezgőkörben tárolt teljes energia: `W=W_k+W_t=0,0128+0,4=0,4128 Ws`

A kondenzátor maximális feszültsége: `U_max=sqrt{W/{0,5*C}}=sqrt{{0,4128}/{0,5*400*10^{⁻6}}}=45,431 V`

Maximális áram a tekercsben: `I_max=sqrt{W/{0,5*L}}=sqrt{{0,4128}/{0,5*0,2}}=2,032 A`
0