Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki segitene?

Főoldal » Középiskola » Matematika
301
5./ Egy derékszögű háromszög átfogója 10 cm, egyik befogója 5 cm hosszú.

a, Mekkora a másik befogó hossza?

b, Mekkorák a háromszög hegyesszögei?

c, A háromszög derékszögét két félegyenessel három egyenlő részre osztjuk. Mekkora részekre bontják ezek a félegyenesek az eredeti derékszögű háromszög átfogóját? (Megjegyzés: Egyes feladatokat szinusz, koszinusz tétellel kell megoldani)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a.)
A másik befogó: `"b"=sqrt(10^2-5^2)=color(red)("8,66" \ "cm")`



b.)
A rövidebbik befogóval szemközti szög: `alpha=sin^-1 \ 5/10=color(red)(30°)`

A hosszabbik befogóval szemközti szög: `beta=180°-90°-30°=color(red)(60°)`



c.)
Behúzod a két egyenest az 3 háromszöget fog adni aminek az egyik szöge 30° mivel harmadoltuk a derékszöget. A másik szöge az a kiszámolt 2 szög egyiknek és másiknak amik egymással szembe vannak oldalakkal. Kiszámolod a 3. szöget és koszinusszal kitudod számolni az átfogó oldalainak szétosztását.

A feladatot fehér színnel oldottam meg amennyiben megoldásnak jelölöd a válaszom elérhetővé teszem számodra a megoldást. Egyéb esetben természetesen nem áll módomban közzétenni. Előre is köszönöm :)
Módosítva: 1 éve
0