Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kérdése

Főoldal » Általános iskola » Kémia
372
Hody késziteni 2 dm³ pH=10,6 oldatot? Rendelkezésre áll 0.025M NH₄OH oldat es 0,047M NH₄Cl oldat. Kd=1,8*10-⁴
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

2
Szia!

A lúgos puffer képlete: pH=pK(víz)-pK(bázis)-lg((só)/(bázis)) ; Legyen kezdetben "x" cm³ ammónium-klorid-oldat és (2000-x) cm³ ammónia-oldat, amiket elegyítünk. A képlet alapján fel tudjuk írni a következő egyenletet:
10,6=14-4,745-lg((4,7×10-⁵·x)/(0,05-2,5×10-⁵·x)) , ezt rendezve +lg((4,7×10-⁵·x)/(0,05-2,5×10-⁵·x))=1,345 → ((4,7×10-⁵·x)/(0,05-2,5×10-⁵·x))=22,13095 , vagyis (0,000047·x)=(1,10655-0,00055327·x) , rendezzük ezt az egyenletet → (6,002274×10-⁴·x)=1,10655 , ebből pedig x=V₁=1843,41 cm³ NH₄Cl-oldat és V₂=(2000-x)=(2000-1843,41)=156,59 cm³ NH₃-oldat kell, ezeket összeöntjük és megkapjuk a 2 dm³-nyi, pH=10,6 -os oldatot (puffert)! :)

Remélem jól vezettem le és jó lesz a megoldás!
0

De egyébként K(bázis) =1,8×10-⁵ mol/dm³ lenne a helyes! :)

Amúgy ez nem általános iskolai feladat, inkább középiskolai és ott is emelt szintű.
0