Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi! Segítsetek!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
342
Két egybevágó négyzet alapú gúlát alapjuknál összeragasztunk. A gúlákminden éle 10cm. Milyen lapok határolják a testet? Mekkora a térfogata?
Hogyan kell ezt megoldani?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

Csak a két gúla palástja marad meg az összeragasztás miatt: ami 8 darab, 10 cm hosszú oldalú szabályos háromszögből áll.

A gúla térfogatához a magassága szükséges, ennek a kiszámolása: belső derékszögű háromszögből, Pitagorasz-tétellel → (10·√2/2)²+M²=10², amelyből 50+M²=100 → M²=50 → M=5·√2=7,071 cm lesz a magasság.
A két gúla együttes térfogata: V(test)=2·(T(alap)×M)/3=2·(10²×7,071)/3=1414,214/3=471,405 cm³ lesz! :)

Remélem tudtam segíteni a levezetésemmel, és az érthető is! :)
1