Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek SOS!

Főoldal » Középiskola » Matematika
295
A megoldás kiszámítását is kérném hozzá, előre is köszönöm.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

A 44. feladat megoldása:
a; pont:
1. doboznál: a=4×6=24 cm, b=6 cm, így V(doboz, első)=24×6×9=1296 cm³ és A(doboz, első)=(2×24×6+2×24×9+2×6×9)=828 cm² itt az anyagszükséglet ;
2. doboznál: a=b=12 cm így V(doboz, második)=12×12×9=1296 cm³ és A(doboz, második)=(2×12×12+4×12×9)=720 cm² itt az anyagszükséglet ;
3. doboznál: Pitagorasz-tétellel: 6²+6²=(2·x)² → ebből x=4,243 cm → R=(x+r)=(4,243+3)=7,243 cm az alaphenger sugara (a doboznál) → V(doboz, harmadik)=R²×π×m=1483,154 cm³ , a doboz felszíne → A(doboz, harmadik)=2·R·π×(R+m)=739,204 cm² lesz itt az anyagszükséglet ⇒ látható, hogy a MÁSODIK DOBOZNAK legkisebb az anyagszükséglete (felszíne) !

b; pont: V(gyertyák, összes)=4×(3²·π·9)=1017,876 cm³ mindhárom doboznál , ezért
1. dobozra: (1296/1017,876)×100 %= 127,324 %-a a doboz térfogata itt ;
2. dobozra: (1296/1017,876)×100 %= 127,324 %-a itt is a doboz térfogata ;
3. dobozra: (1483,154/1017,876)×100 %= 145,711 %-a a doboz térfogata itt a gyertyák együttes térfogatának !

c; pont:
1. dobozra: az üres térfogat (1296-1017,876)=278,124 cm³ lesz → (278,124/1296)×100= 21,46% ez pontosan ;
2. dobozra: ugyanannyi az üres térfogat, mint az első doboznál, azaz 278,124 cm³ , ami 21,46% szintén (pontosan) ;
3. dobozra: az üres térfogat (1483,154-1017,876)=465,278 cm³ lesz itt → (465,278/1483,154)×100= 31,37% ez pontosan! :)

Remélem jó lett és tudtam a levezetésekkel segíteni! :)
0