Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi

Főoldal » Általános iskola » Matematika
318
A melléklet matek leckéhez szeretnék kérni segítséget.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
1 doboz tojás ára 2021-ben 320 Ft volt, 2022-ben 20%-kal több, vagyis 320·1,2=384 Ft. 1 dobozban 10 db tojás van, ezek az árak megegyeznek a 10 db tojás árával.
1,5 kg krumpli 2022-ben 450 Ft, 2021-ben 180 Ft-tal kevesebb, vagyis 450−180=270 Ft.
1 doboz tejföl 12%-kal lett drágább, mint 2021-ben, 2022-ben 180 Ft. Ha 2021-ben az ára x volt, akkor 2022-ben 1,12x lett az ára, ez egyenlő a 180 Ft-tal:
1,12x=180
x=180/1,12=160,7 Ft
Tejfölből 2 doboz szükséges, ennek ára 2021-ben: 2·160,7=321,4 Ft, de most már a legkisebb pénz az 5 Ft, így ezt lefelé kell kerekíteni, így a 2 doboz tejföl ára 2021-ben 320 Ft volt.
Az egy szál kolbász árára pedig a kérdésben meg is adták a választ.
0