Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szeretnék segítséget kérni ennek az elektrotechnika feladatnak a megoldásában.

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
295
Az ábrán levő hídkapcsolásra U=30V feszültséget kapcsolunk.
Határozzuk meg R5 ellenállás értékét úgy, hogy rajta P5=1W teljesítmény keletkezzen!
Előre is köszönöm, ha valaki segít.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Elektrotechnika
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

5
Első ránézésre a feladat megoldása igen nehéznek, szinte lehetetlennek tűnik. Viszont, ha felsőoktatásról van szó, akkor bizonyosan tanultátok már egy hálózatrész Thevenin helyettesítő kapcsolásának elvét. Ha ezt alkalmazod a R5 ellenállás felől nézve, akkor egy egyszerű helyettesítő kapcsoláshoz jutsz, amely egy valóságos feszültséggenerátorból és az erre csatlakozó R5 ellenállásból áll. Ezután felírod a R5 ellenállás teljesítményét és a rajta folyó áramot. Majd az áram összefüggését behelyettesíted a teljesítmény képletébe. Ekkor kapsz egy másodfokú egyenletet, ennek a megoldása a válasz a kérdésre. Meglepő, de két eléggé különböző értékű R5 ellenállás esetén is 1 W lesz az azon keletkező teljesítmény. Bár nem is annyira meglepő, ha ismered, hogy változik egy valóságos feszültséggenerátor leadott teljesítménye a terhelő ellenállás függvényében. Ha a terhelő ellenállást nulláról elkezded növelni, akkor a terhelésen a teljesítmény nulláról elkezd növekedni, elér egy maximumot, majd elkezd csökkenni és végtelen terhelés esetén ismét nulla lesz. Ezért lehet két megoldás is.
1

AG495!
Köszönöm az ötletet, megpróbálom így kiszámolni. Majd írok mennyi lett az eredmény.
0

Kiszámoltam, R5-re 100 Ω, illetve 4 Ω jött ki. Ez jó?
0

Kiszámoltam én is, jók lettek az eredmények, valóban 4 Ω-on és 100 Ω-on keletkezik 1 W teljesítmény. Azért csatolom a számítást is. Ezenkívül itt van egy áramkör szimulátorban is. Az R5 mellett kékkel kiírt értéket a program számolta. Ezek a programok valamilyen közelítéssel számolnak, 100 Ω esetén nem teljesen pontosan számol, mert a teljesítmény akkor is pontosan 1 W. Még egy rajzot tettem ide, azon R5=20 Ω, vagyis éppen egyenlő a Thevenin helyettesítő generátor belső ellenállásával. Ekkor keletkezik rajta a legnagyobb teljesítmény, ami U0²/(4Rb)=12²/4·20=1,8 W, a program itt sem számolt teljesen pontosan.
1

AG495!
Köszönöm szépen!
0