Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi (Polinomok)

Főoldal » Általános iskola » Matematika
635
Sziasztok! Megcsinálnátok ezeket a feladatokat légy szíves? Előre is köszönöm. :)
1. Határozd meg!
a) (-1/2a²b³c⁵)³ (( az 1/2 az tört ugye egy ketted))
b) (3x⁵y³z²)⁴

2. Hozd egyszerűbb alakra!
a) 9a² · (-1/3b³)
b) -4a · (-a)² · (-a)²
c) 12a² · (-2a³) · (-a)³
d) -7xy²z³ · (-2xz) · 2/7y²z⁵
e) (1/3ab²) · 6a²b⁵
f) (-1/2ab²c⁴)³ · (8a³b²c)²
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

3
1.
a.) (-1/2a²b³c⁵)³= (-1/2)3*a6*b9*b15= (-1/8)*a6*b24

b.) (3x⁵y³z²)⁴= (3x5)4*(y3)4*(z2)4=81x20*y12*z8
Módosítva: 8 éve
0

még aktuális
0

2.

a.) 9a² · (-1/3b³)= -9/3*a2*b2= -3a2*b3

b.) -4a · (-a)² · (-a)²= -4a*1/a2*1/a2= -4a/a4= -4a-3= 4/a3

c.) 12a² · (-2a³) · (-a)³= 12a2*1/2a3*1/a3= 12a2*1/2a6= 12a2/2a6= 6*a-4, amit esetleg át lehet írni, hogy 6/a4

d.) -7xy²z³ · (-2xz) · 2/7y²z⁵= 14x2*y4*z9*2/7= 28/7x2*y4*z9= 4x2*y4*z9

e.) (1/3ab²) · 6a²b⁵= 6/3*a3*b7= 2a3*b7

f.) (-1/2ab²c⁴)³ · (8a³b²c)²= -(1/2)3*a3*b6*c12*(64a6*b4*c2)= -8a9*b10*c14
1