Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek doga

Főoldal » Középiskola » Matematika
306
matek segítség kéne az alábbi feladatban, magyarazattal es levezetessel csak a B feladat
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az 1/32 felírható olyan formában is, hogy 32/1-1, ami lényegében a 32-1.

Tehát az 1/32(-1/5) felírható úgy, hogy 32-1 · (-1/5).

A hatványkitevők szorzatának eredménye 1/5 lesz, tehát a kifejezés 32(1/5).

A 32 felírható hatványalakban, ami a 25. Ez alapján a kifejezésünk (25)1/5.

Létezik olyan hatványazonosság, mely kimondja, hogy ilyen esetben az 5 és a 1/5 összeszorzódnak. Ennek eredménye lesz az új hatvány, ami jelen esetben az 1, mivel 5 · 1/5 = 5/5 = 1.

Tehát 21 lesz a kifejezésből, azonban mivel minden szám, aminek a hatványa 1, az megegyezik önmagával. Ezek szerint 21 = 2

A 1/32(-1/5) = 2, ami egy egész szám.
Módosítva: 1 éve
0