Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika téglatest

Főoldal » Középiskola » Matematika
330
egy téglatest alakú medence két szemközti fala egy-egy négyzet, amelynek élei 3 méterrel rövidebbek, mint a medence többi élei. A medence éleinek az összege 36 méter.

Hány liter vizet önthetünk bele, ha teljesen teletöltjük a medencét?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

Itt az élekre felírható: 8·(a-3)+4·a=36 az egyenlet → (12·a-24)=36 , azaz 12a=60, melyből a=5 méter!

Tehát a medencébe önthető víz térfogata:
V(víz)=a·(a-3)²=5×4=20 m³=20.000 dm³= 20.000 liter a bele önthető víz mennyisége! :)
Módosítva: 1 éve
0