Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

12.osztály mértani sorozatok

Főoldal » Középiskola » Matematika
357
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a.)
A mértani sorozatok képletei közül az `a_n=a_1*q^(n-1)` képletet kell használnuk.

Tudjuk, hogy nem lehet nagyobb mint 1.000 így egy egyenlőtlenség áll fent.

`1.000lt16*"1,07"^(n-1)`

`"62,5"lt"1,07"^(n-1)`

`n-1ltlog_"1,07" \ "62,5"`

`nltlog_"1,07" \ "62,5"+1`

`nlt"62,12"`

Tehát összesen `color(red)(n=62)` darab tagja van a sorozatnak ami kisebb mint 1.000 hiszen a következő már nagyobb lesz.



b.)
Ez esetben az összeképletet kell használnunk amire hasonló módon felkell írjunk egy egyenlőtlenséget.

`S_n=a_1*(q^n-1)/(q-1)`

`1.000gt16*("1,07"^n-1)/("1,07"-1)`

`"62,5"gt("1,07"^n-1)/("1,07"-1)`

`"62,5"*"0,07"gt"1,07"^n-1`

`"4,375"+1gt"1,07"^n`

`"5,375"gt"1,07"^n`

`log_"1,07" \ "5,375"gtn`

`"24,86"gtn`

Tehát maxium az első `color(red)(n=24)` tagot adhatjuk össze, ha 1.000 nél kisebb számot szereténk kapni.


A feladatot fehér színnel oldottam meg amennyiben megoldásnak jelölöd a válaszom elérhetővé teszem számodra a megoldást. Egyéb esetben természetesen nem áll módomban közzétenni. Előre is köszönöm :)
Módosítva: 1 éve
1