Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek feladatlap

Főoldal » Középiskola » Matematika
421
Sziasztok!Ezt e feladatlapot kéne megoldjam!Valaki segitsen.Érdekelne a magyarázata is a dolgoknak.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
-2
Középiskola / Matematika

Válaszok

4
Ugye tisztában vagy vele, hogy ezeket senki nem fogja neked mind megoldani? Ha nem jobb ha bele törődsz.
0

A sok szellemi fogyatékos miatt muszály ide kiirnom, hogy nem lustaságból nem csinálom meg... hanem azért mert nekiálltam és nem értem ezáltal nemtudom megoldani... ha a kommenteléssel töltött idő helyett 1 feladatot megoldottak volna az is előrehaladás lenne.
Módosítva: 1 éve
0

1. Ha valamely kockának az élét 4 cm-rel megnöveljük, a felszíne 480 cm²-rel növekszik. Mekkora a térfogata?

Ehhez csak a kocka képleteit kell ismerni: `F = 6 * a^2` és `T = a^3`

`6 * (a + 4)^2 = 6 * a^2 + 480`
`6 * (a^2 + 8 * a + 16) = 6 * a^2 + 480`
`cancel(6 * a^2) + 48 * a + 96 = cancel(6 * a^2) + 480`
`48 * a + 96 = 480`
`48 * a = 480 - 96`
`a = 384 // 48 = 8`

Ellenőrzés:
`{:(6 * (a + 4)^2 = 6 * (8 + 4)^2 = 6 * 12^2 = 6 * 144 = 864),
(6 * a^2 + 480 = 6 * 8^2 + 480 = 6 * 64 + 480 = 384 + 480 = 864):} } ✓`

`T = a^3 = 8^3 = color(red)512 cm^3`
0

4. Egy négyzetalapú egyenes hasáb térfogata 19,845 dm³, alapjának kerülete 84 cm. Mekkora a felszíne?

Ha az alap négyzet, akkor annak kerülete az alap 4-szerese:
`K = 4 * a = 84 \ cm`, innen az alap hossza `a = 8.4 // 4 = 2.1 \ dm`.

A hasáb térfogata pedig az alapterület és magasság szorzata:
`T = a^2 * m = 19.845 \ dm^3`, innen a magasság `m = 19.845 // 2.1^2 = 19.845 // 4.41 = 4.5 \ dm`.

A hasáb felszíne egyszerűen 4 oldal- és 2 alapterület:
`F = 4 * a * m + 2 * a^2 = 4 * 2.1 * 4.5 + 2 * 2.1^2 = 37.8 + 8.82 = color(red)46.62 \ dm^2`.
0