Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számtani sorozatok

Főoldal » Középiskola » Matematika
386
sziasztok valaki el tudja magyarázni hogy a számtani sorozatok esetén (mondjuk egy konkrét példával) hogy mi az an, n, sn?
márcsak azért is mert a dolgozatban is ki kell tudni bogarászni hogy melyik adat micsoda
előre is köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Először is az `n` a sorozat tagjának számát jelöli. Tehát ha azt látod, hogy `a_n=a_5` akkor a sorozat 5. eleméről van szó.

A `d` mint differencia azt jelenti, hogy a sorozat egyes tagjai között ekkora a különség. Pl.: `a_5=5` és `d=1` akkor ez esetben a 6. elem `a_6=6`

Az `S_n` az összes elem összege. Tehát ha az van írva, hogy `S_10` akkor az első 10 elem összegéről van szó.


Egy konkrét példával élve.

A sorozat első eleme legyen 6 a differencia pedig 2. Határozzuk meg a sorozat 10. elemét és az első 10 elem összegét.

Akkor:
`a_1=6`
`d=2`

`a_10=a_1+9*d=6+9*2=color(red)(24)` Ha egy számtani sorozat egyik elemét akarod meghatározni, akkor a differenciát a sorozat keresett tagjának `n-1` szeresével kell megszorozd. Tehát ha itt a 10. tagot keressük 9-el kell megszorozni. Ha `a_8`-at keresnénk akkor 7-el és így tovább.

A sorozat összegére használt képlet leggyakrabban: `S_n=((2a_1+(n-1)*d)*n)/2=>S_10=((2*6+(10-1)*2)*10)/2=color(red)(150)`


A feladatot fehér színnel oldottam meg amennyiben megoldásnak jelölöd a válaszom elérhetővé teszem számodra a megoldást. Egyéb esetben természetesen nem áll módomban közzétenni. Előre is köszönöm :)
Módosítva: 1 éve
1