Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Arányosság

Főoldal » Középiskola » Matematika
309
Sziasztok!Egy kis segítséget szeretnék kérni!
Egy háromszög oldala 15cm!Oldalainak aránya 3:4:5 mekkora a másik két oldal?
Nagyon köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

Attól függ melyik oldal a 15 cm-es.
1. eset: Ha a legkisebb, akkor: 3x=15 , melyből x=5 cm, így a másik két oldal 20 és 25 cm-es!
2. eset: Ha a középső oldal a 15 cm-es, akkor: 4x=15 , miből x=3,75 cm, így a másik két oldal 11,25 és 18,75 cm-es!
3. eset: Ha pedig a legnagyobb oldala 15 cm-es, akkor: 5x=15 lesz, melyből x=3 cm, így a másik két oldal 9 és 12 cm-esek! :)

Remélem érthetőek voltak a levezetések!
(Felhasználtam, hogy az oldalak aránya felírható (3x):(4x):(5x) alakban , és innen adódnak az oldalak. )
0