Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Logaritmusos szöveges feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
1562
A tankönyvhöz nincsenek meg a megoldásaim ezért ellenőríztetni szeretném veletek a 841-es és 864-es feladatokat, valamint a 861-es feladatot egyáltalán nem értem. A segítségeket előre is köszönöm! :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

5
Nem engedi e képet
Leírom a feladatot
0

841. feladat:Egy óra alatt hányadrészére csökken a 19, 7 perc felezési idejű radioaktív bizmutizotóp ntömege? (A radioaktív anyagok bomlását az m=m0 x 2-t/T egyenlet írja le, ahol m a pillanatnyi tömeg, m0 a kezdeti tömeg, t az eltzelt idő, T pedig az anyag felezési ideje.)
Ebben nekem m-re 0.1211mo jött ki, azaz 8,2573 ad részére csökken.
Módosítva: 8 éve
0

m/m₀ erteket kell kiszamolni egy ora utan.
m=m₀*2^(-t/T)=m₀*2^(-60/19,7)
m/m₀ = mo*2^(-60/19,7)/m₀ =2^(-60/19,7)=0,12
Vagyis 12%-ara csokken.
0

861. 1837-1 milliárd fő
1927-2m.
1960-3m.
1987-5m.
1999-6m.
A fenti táblázat a Föld népességének alakulását mutatja. Az adatok a népesség gyorsuló ütemű fejlődését mutatják. Ha exponenciális növekedést feltételezünk, akkor az adatsorra illeszkedő trendet az n=897.9 x 1.011x képlettel írhatjuk le (n a Föld előjelzett népessége millió főben számolva, 1837+x-ben.)
a) Hány lakosa lenne a Földnek 2020-ban a megadott képlet szerint?
b) Melyik évben kellett volna a Föld össznépességének elérnie a 6 milliárdot a megadott képlet szerint?
0

864. A matematikai információelméletben az n betűs ábécéből alkotott, m számú karakterből álló hír információmennyiségét a H:=m x log2n képlettel definiálták (Hartley-képlet). A legegyszerűbb ábécé kétjegyű (n:= 2, mert egy jellel nem lehet hírt közölni). Ha ebből egy jelet kiválkasztunk (m:=1), akkor megkapjuk a lehető legkisebb információs értékkel rendelkező hírt. Ez azt információs érték: log22, azaz éppen 1 lesz. Ezt az információmennyiséget John W. Tukey nevezte el 1 bit-nek (a "binary digit" rövidítése).
a) Mekkora a 910 számos lottó első, illetve második kihúzott számának információs értéke?
b) Hány betűs ábécé esetén lenne egy 5 karakterből álló hír információs értéke 15 bit?
c) Mekkora egy hétjegyű telefonszám információs értéke?
0