Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kérdése

Főoldal » Általános iskola » Kémia
350
₂SzámSzámolja ki az alábbi oldatok pH-ját!
0,06 g/dm³ Ca(OH)₂ oldat
0,0052 g/100cm³, HClO₄ oldat.
Milyen pH-jú oldatot kapunk ha ezekböl az oldatokból összeöntünk, 0.5 dm³- 0.5 dm³-t? A térfogatok additivek. -jú oldatot
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

A kalcium-hidroxid oldatnál: n(Ca(OH)₂)=0,06/74,12=8,095×10-⁴ mol, ennek a kétszerese van 1000 cm³-ben hidroxidionból, tehát a pOH=-lg(OH-)=-lg(1,619×10-³)=2,791 → pH=14-pOH=14-2,791=11,209 lesz a kérdezett pH-érték!

A perklórsav oldatnál pedig: n(HClO₄)=0,052/100,46=5,1762×10-⁴ mol, ennyi van 1000 cm³-ben (1 dm³) oxóniumionból, így a pH-érték a következő lesz: pH=-lg(H₃O+)=-lg(5,1762×10-⁴)=3,286 lesz! :)

500 cm³ kalcium-hidroxid oldatban van 8,095×10-⁴ mol OH- , míg a perklórsav 500 cm³-ében van 2,5881×10-⁴ mol H₃O+, de 1 mol kalcium-hidroxidot 2 mol perklórsav közömbösít (ennyivel reagál) → a hidroxidionok lesznek feleslegben, s mivel 1000 cm³ lesz a végső elegy, abban maradt: (8,095-1,294)×10-⁴=6,801×10-⁴ mol OH- , így a pOH=-lg(OH-)=-lg(6,801×10-⁴)=3,167 , emiatt a pH a következő lett → pH=14-pOH=14-3,167=10,833 értékű lesz az összeöntés után (lúgos kémhatás) ! :)
0