Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kis segítséget kérnék…elakadtam…

Főoldal » Középiskola » Kémia
300
Szóda és szódabikarbóna 762 mg-os keverékét 150 cm3 pH=1,00 sósavban feloldjuk. Az oldat pH-Ja változatlan térfogat mellett egy egységet változik. Írja fel a lejátszódó reakciók egyenletét! Határozza meg a keverék anyagmennyiség-százalékos összetételét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia "Rend Viola"!

Legyen a szóda tömege "x" gramm, akkor a szódabikarbónáé (0,762-x) gramm lesz.
1000 cm³ sósavban van 0,1 mol sósav eredetileg, így 150 cm³-ben volt 0,015 mol; az oldás után nőtt a pH 2-esre (mert fogyott a sósav) és emiatt 1000 cm³-ben most lett 0,01 mol sav, így 150 cm³-ben maradt 0,0015 mol-nyi sav.
A különbség épp a két szilárd anyagra fogyott, ami (0,015-0,0015)=0,0135 mol, ennyi reagált el a HCl-ból.

1. egyenlet: Na₂CO₃+ 2 HCl → 2 NaCl + CO₂+ H₂O ; 2. egyenlet pedig: NaHCO₃+ HCl → NaCl + CO₂+ H₂O ;
(x/106) mol szódára fogyott az egyenlet szerint kétszerannyi, azaz (x/53) mol HCl ; ((0,762-x)/84) mol szódabikarbónára viszont ugyanennyi mol sav fogyott, azaz (0,0762-x)/84 mol-nyi.
Egyenletünk tehát a következő: (x/53 + (0,762-x)/84)=0,0135 → azaz 84x+53·(0,762-x)=60,102 → 19,716=31·x → x=0,636 g szóda.

Tehát eredetileg volt a keverékben 0,636 gramm szóda és 0,126 gramm szódabikarbóna! Anyagmennyiségük sorrendben 0,006 mol szóda, illetve 0,0015 mol szódabikarbóna.
Ez összesen 0,0075 mol keverék, így a mól%-os összetételük : (0,006/0,0075)×100=80 mól% szóda és (100-80)=20 mól% szódabikarbóna volt eredetileg! :)

Remélem érthető lesz a levezetésem! :)

Módosítva: 1 éve
0