Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gúlaszámítás segítség?

Főoldal » Középiskola » Matematika
309
Számítsd ki annak a négyzet alapú gúlának a térfogatát, amelynek alapéle 4cm, oldaléle pedig 11 cm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

Az alapterület: T(alap)=4²=16 cm² lesz.
Az alaplap átlójának a fele (2·√2) cm, erre meg felírhatjuk Pitagorasz-tételét: (2·√2)²+M²=11², ebből M²=113 → M=√113=10,63 cm lesz a gúla magassága.

A gúla térfogata így már könnyen kiszámolható: V(gúla)=(T(alap)·M)/3=(16·10,63)/3=170,082/3=56,69 cm³ lesz! :)
0