Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gáz-gáz elegy

Főoldal » Középiskola » Kémia
618
CO,CO2 elegy levegőre vonatokoztatott sűrűsége 1,1034.Menniy a tömeg%-a és a mol%-a?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Relatív sűrűség összefüggése: Az elegye átlagos moláris tömeget elosztjuk a levegő átlagos moláris tömegével. M(levegő) = 29 g/mol

d = M(elegy) / M(levegő) => M(elegy) = 1.1034*29 =∼32 g/mol

Tehát 1 mol elegy tömege 32 g.

A CO móltörtjét jelöljük x-szel, akkor a CO2 móltörtje 1-x lesz.

M(elegy) = x*M(CO) + (1-x)*M(CO2)
32 = x*28 + (1-x)*44
32 = 44 - 16x
16x = 12
x = 0.75 => CO móltörtje => Tehát n(CO) = 0.75 mol
Ebből a CO2 móltörtje: 1-0.75 = 0.25 => n(CO2) = 0.25 mol

Meghatározhatjuk a mólszázalékot:

n/n%[CO] = (n(CO) / n(elegy) ) = (0.75/1) *100 = 75 %
n/n% [CO2] = 25 %

Tömegszázalék:

m(CO) = n*M = 0.75*28 = 21 g
m(CO2) = 11 g

m/m%(CO) = (m(CO)/m(elegy))*100 = (21/32)*100 = 65.62 %
m/m% (CO2) = (11/32)*100 = 34.38 %
0