Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Jól oldottam meg ezt a kúpos feladatot?

Főoldal » Középiskola » Matematika
310
A b részét nem értem, abban kaphatnék segítséget? A 3. Feladatról van szó. Hogyha a hosszabb befogó körül forgatom akkor az a sugár?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Szia!

Mindig amelyik befogó körül forgatunk, az lesz a magasság (nem a sugár)!

Így: A kúp nyílásszöge → tg (φ/2)=6/8=3/4 , tehát (φ/2)=36,87⁰ → φ=73,74⁰ lesz!
Az alkotó nagysága: r²+m²=a², ahol az "a" az alkotó → 6²+8²=a² → a²=100, tehát a=10 cm az alkotó.
A kérdéses szög pedig: sinα=8/10=4/5 , tehát α=53,13⁰, ennyi a kérdéses szög nagysága, amit a feladatban kérdeztek! :)
0

A kúp térfogata:

V=(r²·π·m)/3=(6²·π·8)/3=96·π=301,593 cm³ lesz ;

a kúp felszíne pedig:

A=r·π·(r+a)=6·π·(6+10)=96·π=301,593 cm² lesz! :)

Érdekes itt, hogy a felszín és a térfogat mérőszáma megegyezik, ill. azonos! :)
0