Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mekkora a téglalap köré írt kör sugara?

Főoldal » Középiskola » Matematika
11130
Egy téglalap kerülete 40cm. Oldalainak az aránya 3:2. Mekkora a téglalap köré írt kör sugara?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Adatok:
K=40cm
a:b=3:2
r=?

Téglalap kerülete: K=2*(a+b)
Legyenek az oldalak:
a=3x
b=2x
Tehát behelyettesítve: 40=2*(3x+2x)
Amit ha átrendezel kijön, hogy x=4
Visszahelyeettesítesz:
a=3*4=12 cm
b=2*4=8 cm , tehát megvannak a téglalap oldalai.
Ezek után berajzolod a téglalap átlóját, ami egyben a köré írható kör átmérője, lesz aminek a fele a sugár. Az átmérő berajzolásával "egy fél téglalapot" fogsz látni, ami egy derékszögű háromszög és az átfogója egyenlő a köré írható kör átmérőjével...
Tehát Pithagorasz-tétellel számítható az a derékszögű hááromszög átfogója, az ismert oldalakból:
a2+b2=d2 (d, legyen , mint átmérő)
Behelyettesítve:
122+82=d2
Ebből kijön a d....
d= 14,42 cm--->amiből a sugár ugye az átmérő fele : r=7,21 cm
Módosítva: 8 éve
1