Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ezt hogyan lehet kiszámolni?

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
359
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
`int_3^5 \ 2x^2sqrt(2+x^3)dx`

Vezessünk be egy ismeretlent a gyök alatti tényezőre. Legyen pl.: `u`

`u=2+x^3=>du=3x^2dx`

Ebből következik, hogy: `x^2 \ dx=1/3 \ du`

Ennek hatására a határok az alább módon változnak:
- Ha `x=3` akkor `u=2+3^3=29`
- ha `x=5` akkor `u=2+5^3=127`

Így az integrál átalakul:
`int_3^5 \ 2x^2sqrt(2+x^3)dx=int_29^127 \ 2*1/3sqrtu \ du=2/3int_29^127sqrtu \ du`

Most használjuk ki az `intsqrtu \ du=int \ u^(1/2) \ du` primitív függvényét:
`int \ u^(1/2) \ du=u^(3/2)/(3/2)=2/3u^(3/2)`

Így az integrál: `2/3int_29^127sqrtu \ du=2/3*[2/3u^(3/2)]_29^127=4/9*[127^(3/2)-29^(3/2)]=color(red)("566,69")`


A feladatot fehér színnel oldottam meg amennyiben megoldásnak jelölöd a válaszom elérhetővé teszem számodra a megoldást. Egyéb esetben természetesen nem áll módomban közzétenni. Előre is köszönöm :)
Módosítva: 1 éve
2