Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

A keverőkondenzátorból távozó víz mennyisége

Főoldal » Középiskola » Fizika
331
Egy keverőkondenzátorba óránként 480 m3 0,2 bár nyomású gőzt vezetünk.
A kondenzáláshoz 14 °C hőmérsékletű vizet használunk.
Számítsa ki a a keverőkondenzátorból távozó víz mennyiségét és a barometrikus ejtőcső optimális átmérőjét, ha a víz optimális áramlási sebessége 0,1 m/s
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
1. Adatok összegyűjtése:
Gőzmennyiség: Qg= 480m⬆3/h
Gőznyomás: Pg=0.2bar
Hűtővíz hőmérséklete: 14°C
Optimális vízsebesség az ejtőcsőben: Vopt = 0.1m/s

2. A gőz sűrűségének meghatározása:
Telített gőz fajlagos térfogata: Vf ≈ 0.885m3/kg. Ebből a gőz sűrűsége:
Pg = 1 / Vf ≈ 1 / 0,885 ≈ 1,13kg/m⬆3

3. A gőz tömegáramának meghatározása:
A gőz térfogatárama: Vg = Qg / 3600 = 480 / 3600 m⬆3 / s ≈ 0,1333 m⬆3 / s
A gőz tömegárama: Mg = vg * Pg = 0,1333 * 1,13 ≈ 0,1507 kg/s

4. A kondenzált víz hőmérleg egyenlete:
A kondenzáció során a gőz teljes tömege átalakul vízzé. A kondenzált víz mennyisége tehát: Mvíz = Mg = 0,1507 kg/s
Az óránkénti kondenzált víz: Mvíz óránként = Mg * 3600 ≈ 0,1507 * 3600 = 542,52 kg/h

5. Az ejtőcső átmérőjének meghatározása:
Az optimális sebesség alapján az ejtőcső keresztmetszete: A = Q / Vopt
ahol Q a víz térfogatárama: Q = Mvíz / Pvíz
A víz sűrűsége Pvíz = 1000 kg/m⬆3, így: Q = 0,1507 / 1000 ≈ 0,0001507 m⬆3/s
A keresztmetszet: A = 0,0001507 / 0,1 = 0,001507 m⬆2
Az átmérő: d = 2 * √A / π = 2 * √0,001507 / π ≈ 0,0438 m = 43,8 mm.

Összefoglalás:
A keverőkondenzátorból távozó víz mennyisége: ≈ 542,52 kg/h.
A barometrikus ejtőcső optimális átmérője: ≈ 43,8 mm.
0