Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kék feladatgyűjtemény 1116.

Főoldal » Középiskola » Matematika
381
A párhuzamos szelők tételét még nem tanultuk, anélkül kéne megoldani.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
geometria, hasonlóság, hasonlósági transzformáció, 10. évfolyam
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1116.
Lásd a csatolt rajzot.
Az A1 pontból húzol egy vízszintes vonalat (szaggatott vonal), így keletkezik két hasonló háromszög. Ezekben a megfelelő oldalak aránya megegyezik:
x/AD=(BB1−AA1)/AB
x/22=(2,5−2)/1,5
x/22=0,5/1,5=1/3
x=22/3 m
A fa magassága: DM=AA1+x=2+22/3=28/3≈9,33 m
2