Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok Valaki segítsen matek feladatba . Köszönöm előre is .

Főoldal » Középiskola » Matematika
373
Ami bevan karikázva.
Csatolom a képet
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
3. Mekkora az egyes részek hossza, ha egy 24 cm hosszú szakaszt osztottunk fel a következő arányokban?

a) 1 : 5
`24 // (1 + 5) * 1 = color(red)4`
`24 // (1 + 5) * 5 = color(red)20`

b) 1 : 2
`24 // (1 + 2) * 1 = color(red)8`
`24 // (1 + 2) * 2 = color(red)16`

c) 1 : 11
`24 // (1 + 11) * 1 = color(red)2`
`24 // (1 + 11) * 11 = color(red)22`

d) 1 : 1
`24 // (1 + 1) * 1 = color(red)12`
`24 // (1 + 1) * 1 = color(red)12`

e) 1 : 3
`24 // (1 + 3) * 1 = color(red)6`
`24 // (1 + 3) * 3 = color(red)18`

f) 1 : 5 : 6
`24 // (1 + 5 + 6) * 1 = color(red)2`
`24 // (1 + 5 + 6) * 5 = color(red)10`
`24 // (1 + 5 + 6) * 6 = color(red)12`

g) 1 : 1 : 10
`24 // (1 + 1 + 10) * 1 = color(red)2`
`24 // (1 + 1 + 10) * 1 = color(red)2`
`24 // (1 + 1 + 10) * 10 = color(red)20`

h) 1 : 1 : 6
`24 // (1 + 1 + 6) * 1 = color(red)3`
`24 // (1 + 1 + 6) * 1 = color(red)3`
`24 // (1 + 1 + 6) * 6 = color(red)18`


4. Egy iskolában a fiúk és lányok aránya 19 : 21. Az iskolában 640 diák tanul. Hány lány és hány fiú jár az iskolába?
`640 // (19 + 21) * 19 = color(red)304 \ fiú`
`640 // (19 + 21) * 21 = color(red)336 \ lány`


6. Három szám aránya 1 : 2 : 5, összegük 80. Melyik ez a három szám?
`80 // (1 + 2 + 5) * 1 = color(red)10`
`80 // (1 + 2 + 5) * 2 = color(red)20`
`80 // (1 + 2 + 5) * 5 = color(red)50`


7. a) Orsi, Gazsi és Matyi testvérek. Szüleik azt gondolják, hogy úgy igazságos, ha a havi zsebpénzt életkoruk arányában kapják. Orsi 18, Gazsi 16, Matyi 12 éves. Mennyi pénzt kapnak külön-külön, ha a szülők havonta összesen 32200 Ft-ot adnak a három gyereknek?
`32200 // (18 + 16 + 12) * 18 = color(red)12600 \ Ft \ Orsi`
`32200 // (18 + 16 + 12) * 16 = color(red)11200 \ Ft \ Gazsi`
`32200 // (18 + 16 + 12) * 12 = color(red)8400 \ Ft \ Matyi`

b) Matyi fellázadt a szülői rendelkezés ellen, és azt kérte, hogy az évfolyamaiknak megfelelően kapják a zsebpénzüket. Orsi a 12., Gazsi a 10. és Matyi a 6. osztályba jár. Ki az, aki jobban járna Matyi javaslatával? Válaszodat indokold!
`32200 // (12 + 10 + 6) * 12 = color(red)13800 \ Ft \ Orsi`
`32200 // (12 + 10 + 6) * 10 = color(red)11500 \ Ft \ Gazsi`
`32200 // (12 + 10 + 6) * 6 = color(red)6900 \ Ft \ Matyi`
Tehát Orsi járna a legjobban.
1