Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házi

Főoldal » Középiskola » Fizika
555
Focimeccsen vagyunk.A labda földre pattanását látjuk is halljuk is.Mennyivel hamarább látjuk meg a lelátó azon pontján,amely a labdától 160 méterre van?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A hangsebesség:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Hangsebess%C3%A9g, a képlet szerint ha 20°C-kal (vagyis szobahőmérséklettel) számolunk, akkor 343,5 m/s-os sebességet kapunk. Most az a kérdés, hogy ekkora sebességgel mennyi idő alatt tesz meg 160 métert. Beírjuk a v=s/t képletbe:

343,5=160/t, ennek megoldása t=~0,4658 másodperc.

A fény sebessége hozzávetőleges 300.000 km/s. 160 méter = 0,16 km, ugyanaz a kérdés, mint az előbb:

300.000 = 0,16/t, ennek megoldása t=~0,0000053 másodperc.

A két idő különbsége adja a kérdésre a választ: 0,4658-0,0000053=0,46579947 másodperccel, vagyis durván fél másodperc is eltelik a látás és a meghallás között.
0