Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egy barátom házija

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
342
Egy hidrogénatom elektronja kezdetben az n=3 kvantumszámú állapotban található. Az elektron egy lépésben átugrik az n=1 alapállapotba, és eközben egy fotont bocsát ki.

1. Számítsd ki a kibocsátott foton energiáját!
2. Határozd meg a kibocsátott foton hullámhosszát a vákuumban!
3. Az így kibocsátott foton az ultraibolya vagy a látható tartományba esik?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
-2
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
1.)
`"E"_"foton"="E"_(n_(1))-"E"_(n_(3))=(-"13,6" \ "eV")/"n"^2+("13,6" \ "eV")/"n"^2=(-"13,6" \ "eV")/"1"^2+("13,6" \ "eV")/"3"^2=-"12,09" \ "eV"`

A két pálya közötti energia szint különbsége adja meg a foton által kibocsátott energiát ami így `color(red)("E"_"foton"="12,09" \ "eV")`


2.)
`lambda=(h*c)/("E"_"foton")=("6,62607015"*10^-34 \ "Js"*"2,99792458"*10^8 \ "m"/"s")/("12,09"*"1,602176634" \ "J")=color(red)("1,03"*10^-9 \ "m")`


3.)
A `lambda="1,03"*10^-9 \ "m"` az `color(red)("ultraibolya")` tartományban esik.


A feladatot fehér színnel oldottam meg amennyiben megoldásnak jelölöd a válaszom elérhetővé teszem számodra a megoldást. Egyéb esetben természetesen nem áll módomban közzétenni. Előre is köszönöm :) De akár az a patkánylelkű élettelen korcs is neki eshet akinek annyira nem tetszenek a válaszaim de lehet, hogy hülye hozzá szegényke :(
Módosítva: 1 éve
0