Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mekkora az anyagmennyiség koncentrációja annak az ecetsavoldatnak, amelyet 10 szeres térfogatúra higítva, az oxóniumion koncentrációja negyedrészére csökken?

Főoldal » Középiskola » Kémia
287
Ksav=1.8×10^-5mol/dm3
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

Az eredeti ecetsavoldatra: 1000 cm³ oldatban → "c" mol ecetsav van, akkor most 10-szeres hígítással: 10.000 cm³ oldatban lesz "c" mol ecetsav, tehát 1000 cm³-re visszaszámolva (0,1·c) mol ecetsav lesz benne, ez a kiindulási koncentrációja.

Két egyenlet írható fel, az elsőnél: 1,8×10-⁵=x²/(c-x) , ahol "x" a keletkező oxóniumionok konc.-ja a nem higított oldatban ; a másik egyenlet pedig → 1,8×10-⁵=(x/4)²/(0,1·c-x/4) , vagyis x²/(c-x)=x²/(16·(0,1·c-0,25·x) , innen x²-tel egyszerűsítünk, kapjuk a következőt →(1,6·c-4·x)=(c-x) , tehát 0,6·c=3·x , azaz c=(5·x) mol/dm³ volt eredetileg.

Tízszeres hígítással: 1,8×10-⁵=(x/4)²/(0,1·(5·x)-x/4) , ebből x²/(16·0,5·x-4·x)=1,8×10-⁵ → (x/4)=1,8×10-⁵ , azaz x=7,2×10-⁵ mol/dm³ , tehát c=(5·x)=(5×7,2×10-⁵)=3,6×10-⁴ mol/dm³ savkoncentráció jön ki megoldásnak eredetileg! :)

Remélem tudtam segíteni! :)
1