Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladat egyenes vonalú mozgás

Főoldal » Általános iskola » Matematika
446
Hogy oldjam meg, segítsetek. Köszönöm!
Két autó száguld egymással szemben, két sávban, egyenes aszfalt úton. Az egyik sebessége 110km/h, a másiké 130 km/h. Milyen messze vannak egymástól a találkozásuk előtt 20 perccel.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

Az egyik megtesz "x" km-t, míg a másik (y-x) km-t a találkozásukig.
A sebességekből: v₁=s₁/t₁ → 110=x/(t-0,333) ; másiknál v₂=(y-x)/(t-0,333)=130 , a két egyenletből (130t-43,333)=(y-x) , melyből x=(y-130t+43,333) km , a másiknál pedig (110t-36,667) km=x , egyenlővé téve a kettőt → (110t-36,667)=(y-130t+43,333) → y=(240t-80) km lesz.

Az egyik autó megtett a találkozás előtti 20 percig (110t-36,667) km-t, a másik autó pedig (130t-43,333) km-t ! Így a távolság a találkozó előtt (36,667+43,333)=80 km lesz szerintem!

De 110=x/t miatt x=(110t) km és 130=(y-x)/t miatt y=(130t+x) km , azaz x=(y-130t) → y=(240t) km a két megtett út a találkozásig! :)

Mivel a távolságot nem ismerjük a két város között, ahonnan a két autó elindult, csak ennyit tudunk megadni!
Módosítva: 1 éve
0