Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mi a megoldás?

Főoldal » Középiskola » Matematika
357
Egy játékbólt 26 labdát kapott 10 dobozba csomagolva. Mindegyik dobozban 2 vagy 3 labda volt. Hány dobozban volt 2 labda, illetve 3 labda?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A 2 labdás dobozok számát `k`, a 3 labdás dobozok számát `h` betűvel jelöltem.

`{(2 * k + 3 * h = 26),
(k + h = 10):}`

`k + h = 10`
`k = 10 - h`

`2 * k + 3 * h = 26`
`2 * (10 - h) + 3 * h = 26`
`2 * 10 - cancel(2 * h) + cancel(3 *) h = 26`
`20 + h = 26`
`h = 26 - 20 = color(red)6`

`k = 10 - h = 10 - 6 = color(red)4`

Ellenőrzés:
`2 * k + 3 * h = 2 * 4 + 3 * 6 = 8 + 18 = 26`
0