Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek Szinusz tétel

Főoldal » Középiskola » Matematika
356
Adott egy háromszög két oldalának hossza: a=18 cm és b=22 cm, valamint a b oldallal szemközti szög 75°-os.
Számítsa ki a hiányzó szögeket és oldalt!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

A megoldás: sin α/sin 75⁰=18/22 , ebből sin α=0,7903 , visszakeresve a szöget → α=52,21⁰ !
A harmadik szög (c-oldallal szembeni): γ=180⁰-(α+β)=180⁰-127,21⁰=52,79⁰ !

A háromszög hiányzó oldala pedig: sin β/sin γ=b/c , vagyis sin 75⁰/sin 52,79⁰=22/c , azaz 1,2128·c=22 → c=18,14 cm , ez lesz a háromszög hiányzó, harmadik oldalának a hossza ! :)

Remélem tudtam segíteni ! :)
-1