Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika Házi

Főoldal » Középiskola » Matematika
474
Egy számtani sorozat első tagja 8, és a differenciá- ja 1,5.
Hány tagot adtunk össze, ha a tagok összege 1233?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sorozat, számtani
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia Áron!

S(n)=1233 , és az S(n) összegre felírható a következő egyenlet (másodfokú) : n×(8+(8+(n-1)·1,5))/2=1233 , ebből 16·n+(1,5·n²-1,5·n)=2466 → 1,5·n²+14,5·n=2466 , kettővel beszorozva és rendezve az egyenletet → 3n²-29n-4932=0 , amiből a két "n"-érték: n₁₂=(+29±√60.025)/6=(29±245)/6 , ebből n₁=45,67 , vagy n₂=(-36), de utóbbi nem jön szóba (mert negatív)!

Tehát az első 45 tagot adtuk össze nagy valószínűséggel! (A 46. tagra már több lenne az összeg kicsivel 1233-nál!) :)

Remélem tudtam segíteni!
Módosítva: 1 éve
0