Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek hazi SOS!!!!!!

Főoldal » Középiskola » Matematika
489
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A logaritmusra vonatkozó azonosságokat kell alkalmazni:

lg a + lg b = lg (a*b)
lg a - lg b = lg (a/b)
k*lg a = lg ak


a)
lg a = lg 32 + lg 11
lg a = lg 9 + lg 11
lg a = lg 99 (a logaritmusfüggvény szigorú monoton növekedése miatt)
a = 99

Az ismeretlenre mindig kikötést kell készíteni. Ebben az esetben a > 0. A megoldás a kikötésnek eleget tesz.

b)
lg b = lg  4  - lg 93/2
lg b = lg 2 - lg  93 
lg b = lg 2 - lg 27
lg b = lg 2/27
b = 2/27

c)
lg c = lg 82/3-lg 271/3+lg 52
lg c = lg 4 - lg 3 + lg 25
lg c = lg 100/3 (a log.függvény SZMN miatt)
c = 100/3

Kikötés: c > 0

d)
lg d = lg  15 +lg 6-lg 5 +lg  3 
lg d = lg [( 15 *6* 3 )/ 5 
lg d = lg ( 3 * 3 *6)
lg d = lg 18 (a log. függvény SZMN miatt)
d = 18

 15  =  3  *  5 

Kikötés: d > 0
Módosítva: 8 éve
0