Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sürgős Matek házi! Nagyon megköszönném ha valaki tudna segíteni!

Főoldal » Középiskola » Matematika
474
1, Definiálja, hogy mit értünk pont és egyenes távolságán a síkon!

2, Szerkesszen egy tetszőleges egyenesre merőleges egyenest!

3, Szerkesszen az előző derékszög (szögmásolással!) segítségével 45 fokos szöget!

4, Rajzoljon egy tetszőleges ábrát, amelyen meg tudja mutatni a csúcsszög, egyállású szögek és a váltószög fogalmát.

5, Rajzoljon egy tetszőleges háromszöget! Szerkessze meg ezen háromszög magasságpontját!

6, Rajzoljon egy tetszőleges háromszöget! Mi az oka annak, ha a súlyvonalai nem egy pontban metszik egymást?

7, Egy háromszög alakú telekről annyit tudunk, hogy a bekerítéséhez 30 m., 40 m., és 50 m. kerítésre van szükség. Igazak-e a következő állítások, és miért?

a. A telek területe 600 m2
b. Az egyik sarkában pontosan el tudunk helyezni egy 10x10 m alapterületű házat úgy, hogy közvetlenül a telekhatárra építkezünk, az adott szög szárain?
c. Ha az 50 m-es kerítés felezőpontján egy kutat fúrunk, akkor a 25 m-es locsoló tömlő, ami az 50 m-es oldal mindkét végpontját eléri, el fogja érni a harmadik csúcsot is? Ha nem, akkor mennyivel kell több, vagy kevesebb tömlő?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

A fogalmakat a Wikipédiá-ról kikeresheted ha beírod a keresésnél a fogalmakat, amiket keresel!

7. feladat megoldása:
a; pont: A telek területe kiszámolható: előszőr két Pitagorasz-tétel kell → x²+m²=30² és (40-x)²+m²=50² ; ha a két egyenletet kivonjuk egymásból, kapjuk, hogy → (40-x)²-x²=1600 , azaz 40·(40-2x)=1600 , így (40-2x)=40 , 2x=0 , x=0 adódik.
Ez azt jelenti, hogy a háromszög, a telek derékszögű.
A terület: T(telek)=(30·40)/2=1200/2=600 m² → IGAZ az állítás!

b; pont: A házra felírható: 40/30=x/(30-x) , ahol az "x" a beírt ház oldala ; ebből a hasonlóságból 4x=3·(30-x) → 4x=(90-3x) → 7x=90 , azaz a telek oldala x=90/7=12,86 m , tehát ELFÉR a telekben a ház (10×10 méteres)!

c; pont: Ki kell számolni a háromszögben az 50 m-es oldalhoz tartozó súlyvonalat → "y" legyen a súlyvonal, melyre felírható, hogy (a háromszög hegyesszögei előbb: sin β=30/50=3/5=0,6 → β=36,87⁰ és a másik (90⁰-β)=53,13⁰) → cosinus-tétellel y²=25²+40²-2·25·40·cos36,87⁰ , amiből y²=(2225-1600)=625 , négyzetgyököt vonva y=25 m lesz a tömlő hossza, ami szükséges éppen, tehát EL FOGJA ÉRNI a tömlő a harmadik csúcsot is! :)

Remélem már ennyivel is tudtam segíteni! :)
1