Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szinusztétel, koszinusztétel

Főoldal » Középiskola » Matematika
505
Az ABC derékszögű háromszög A csúcsánál lévő hegyesszöge 30°, az AB átfogója 20 egység hosszú. A D pont a háromszög köré írt körének a C csúcsot nem tartalmazó ívén van, és C-ből az AD szakasz 40°-os szög alatt látszik. Mekkorák:
a) az ADC háromszög szögei,
b) az ADC háromszög oldalai?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
2
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Fontos, hogy ilyen feladatoknál első az, hogy készítesz rajzot. Így könnyedén meglátsz dolgokat.

a.)
Tudjuk azt, hogy az `"A"` csúcsnál lévő `"B"hat"A""C"=30°`valamint, hogy `"A"hat"C""D"=40°` így a `"C"hat"A""D"` az ív szögfelezési tulajdonosága miatt az `"A"hat"C""D"` szög kétszerese lesz mivel a `"C"hat"A""D"` a köré írt
kör középponti szög `hat"AC"` ívre tehát: `"C"hat"A""D"=2*"A"hat"C""D"=2*40°=color(red)(80°)`

A másik szöget két szög ismeretében már könnyen ki tudod számolni. `"A"hat"D""C"=180°-"A"hat"C""D"-"C"hat"A""D"=180°-40°-80°=color(red)(60°)`



b.)
`"AC"="AB"*cos"B"hat"A""C"=20*cos30°=color(red)("17,32" \ "cm")`

`"AD"="AC"*(sin"A"hat"C""D")/(sin"A"hat"D""C")="17,32"*(sin40°)/(sin60°)=color(red)("12,86" \ "cm")`

`"CD"="AD"*(sin"C"hat"A""D")/(sin"A"hat"C""D")="12,86"*(sin80°)/(sin40°)=color(red)("19,7" \ "cm")`


A feladatot fehér színnel oldottam meg amennyiben megoldásnak jelölöd a válaszom elérhetővé teszem számodra a megoldást. Egyéb esetben természetesen nem áll módomban közzétenni. Előre is köszönöm :)
Módosítva: 1 éve
1