Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mi a megoldás?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
340
A tavaszi vásár alkalmával egy család kétféle ingből összesen hatol vásárolt. Az egyik fajtát 15%-os, a másikat 20%-os engedménnyel árusították, és így az egyik darabját 1530 forintért, a másikat 1680 forintért vehették meg. Az ingekért összesen 9480 forintot fizettek. Mennyit fizettek volna a hat ingért a tavaszi vásár előtt?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

Az egyik ing eredeti ára: 0,85·x=1530 → x=1800 Ft/db volt eredetileg ;
a másik ing eredeti ára: 0,80·y=1680 → y=2100 Ft/db volt eredetileg!

A másik egyenlet pedig: 1530a+1680b=9480 ; de b=(6-a), emiatt → 1530a+1680·(6-a)=9480 → (-150·a)=(-600), tehát a=4 db, azaz b=(6-4)=2 db volt.
Ezért eredetileg: (4·1800+2·2100)=11.400 Ft-ot fizethettünk volna a hat ingért! :)

Remélem jó lesz! :)
0