Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házit valaki elmagyarázná?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
708
A feladat így szól: Ábrázold közös koordináta-rendszerben az alábbi összefüggéseknek eleget tevő P(x;y) pontokat!
a) y=2x-3
b) y=3x-2
A 2x a meredekségét jelentené, a -3 pedig azt, hogy hol metszi először az y tengelyt? Vagy hogy kell nézni? Valami hasonlót csináltunk órán, csak dupla matek vége volt ezért kicsit fáradt voltam és nem figyeltem annyira.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Jól gondolod, általános esetben az egyenes egyenlete: y=m·x+b. Az m a meredekség, a b pedig az a pont ahol metszi az y tengelyt. Ezt úgy kapod meg, hogy a x helyére 0-át helyettesítesz, ekkor y=b. Ábrázolni úgy tudod, hogy először megrajzolod mondjuk az a) példánál az y=2x függvényt, majd ezt eltolod az y tengely mentén −3-mal. A rajon a kék az y=2x, ezt eltolod 3 egységgel lefelé, akkor megkapod az y=2x−3 függvényt. Zölddel berajzoltam a y=3x−2 függvényt is.
Módosítva: 1 éve
2