Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Nyolcoldalú egyenes gúla

Főoldal » Középiskola » Matematika
332
Szabályos nyolcoldalú egyenes gúla alapélei 9dm hosszúak térfogata 2021 dm³.
A=?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Szia!

A térfogatból a gúla magassága kiszámítható: V=(391,165×M)/3=2021 , ebből M=15,5 dm .
Pitagorasz-tétellel az oldallapok magassága kiszámolható: 15,5²+10,864²=M(o)² , ebből M(o)=18,93 dm ; most már a felszín így kiszámítható → A(gúla)=T(alap)+8×(9×18,928)/2=391,165+681,408=1072,573 dm² lesz a keresett felszín! :)

(Megjegyzés: A gúla palástjának területe volt a 681,408 négyzetdeciméter terület itt!)

Remélem tudtam a levezetésekkel segíteni! :)
Módosítva: 1 éve
0

Szia!

Az alapnyolcszög (szabályos) területe: szögfüggvénnyel felírható az egyik belső háromszögre → tg67,5⁰=m/4,5 , ebből m=10,864 cm ; Pitagorasz-tétellel a háromszög oldalainak hossza belül (egyenlő szárú) → 4,5²+10,864²=a² (ahol az "a" a háromszög szára) → a²=138,276 → a=11,76 dm .

A terület emiatt: T(alap)=T(nyolcszög)=8×(11,76×11,76×sin 45⁰)/2=391,165 dm² lesz!
0