Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Rombusz Feladat!

Főoldal » Középiskola » Matematika
333
Egy rombusz egyik átlója 20 dm és a beírt körének sugara 8,4 dm. E fölé a síkidom fölé, mint alaplap fölé egyenes hasábot emelünk, amelynek testmagassága az alaplap kerületének 6-szorosa. A, V=?

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

A rombuszban lévő egyik derékszögű háromszögre felírható két Pitagorasz-tétel:
8,4²+x²=10² → x²=29,44 , azaz gyököt vonva x=5,43 dm ;
8,4²+(a-5,43)²=(f/2)² , de magasságtétellel 8,4²=5,43·(a-5,43) , ebből (a-5,43)=12,99 → a=18,42 dm (a rombusz oldala) ;
ezért 8,4²+12,99²=f²/4 , ebből f²=957,2 → gyökvonással a másik átló f=30,94 dm lesz.

Az alapterület tehát (a rombusz területe): T(alap)=(20×30,94)/2=309,4 dm² ; az alaplap kerületének 6-szorosa → M=6·(4·a)=442,08 dm (a hasáb testmagassága) → a felszín emiatt: A(hasáb)=2×T(alap)+4×18,42×442,08=618,8+32.572,45= 33.191,25 dm²= 331,913 m² lesz!

A hasáb térfogata pedig: V(hasáb)=T(alap)×M=309,4×442,08=136.779,55 dm³=136,78 m³ értékű lesz! :)

Remélem tudtam segíteni a levezetéssel! :)
1