Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Határozza meg a logaritmusos középhőmérsékletet egyenáram esetén

Főoldal » Középiskola » Fizika
354
A fűtőközeg 4 bár nyomású gőz.
A víz belépési hőmérséklete 19 °C, kilépési hőmérséklete 56 °C

Az eredmény 105,05 kellene, hogy legyen, de szeretném tudni, hogy jön ez ki. Köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Adatok:
Fűtőközeg hőmérséklete: 143,6 °C.
Víz belépési hőmérséklete: 19 °C.
Víz kilépési hőmérséklete: 56 °C.

Hőmérsékletkülönbségek:
ΔT1 = 143,6 - 19 = 124,6 °C.
ΔT2 = 143,6 - 56 = 87,6 °C.

Képlet a logaritmikus középhőmérsékletre:
ΔTlm = ΔT1 − ΔT2 / ln ( ΔT1 / ΔT2 )

Számítás:
1. Számoljuk ki a hőmérsékletkülönbségek eltérését:
ΔT1 - ΔT2 = 124,6 - 87,6 = 37.
2. Számoljuk ki a hőmérsékletkülönbségek hányadosának logaritmusát:
ΔT1 / ΔT2 = 124,6 / 87,6 ≈ 1,422
3. Osszuk el az eltérést a logaritmussal:
ΔTlm = 37 / 0,352 ≈ 105,1

Válasz:
A logaritmikus középhőmérséklet 105,1 °C.



0