Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Téglatest, kocka, hasáb

Főoldal » Középiskola » Matematika
338
képeket csatoltam lentebb
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
Szia!

Második képre a megoldás: A henger sugara 10 cm, magassága szintén 10 cm, palástja egy téglalap, melynek egyik oldala (2×10×π)=62,832 cm, másik oldala pedig 10 cm, így a felület cm²-ben: A(palást)=62,832×10=628,3 cm² (körülbelül) !

Első esetben a gömb térfogata legyen (4×r³×π)/3 , másik esetben (4×8·r³×π)/3 lesz, így a válasz: nyolcszorosára nő a térfogata! :)
1

Harmadik képre a megoldás: Ha a sugár kétszeresére nő, akkor a felszín a négyzetes tag miatt 4-szeresére fog nőni! :)
1

Első képre a megoldás:

A gúla alaplapja négyzet és éle 6 cm, az átló az alapnál emiatt: 6·√2=8,49 cm, kerekítve 8,5 cm-nyi!

A gúla magassága Pitagorasz-tétellel: (3·√2)²+M²=8², melyből M²=64-18=46 , tehát M=√46=6,78 cm , kerekítve 7 cm körülbelül!

A négyzet alapú egyenes gúla térfogata pedig: V(gúla)=(T(négyzet)×M)/3=(6²×6,78)/3=81,388 cm³, amit kerekítve egészre 81 cm³ (köbcentiméter) fog kijönni! :)
1