Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia házi

Főoldal » Középiskola » Kémia
1054
Valaki segítene elmagyarázni, hogyan kell ezt a feladatot megoldani?
A szertárban 10 w%-os konyhasó oldatot találtunk. Hogyan készíthetünk ebből a legegyszerűbben 200 g 20 w%os oldatot?
a) ha szilárd konyhasót nem találunk a szertárban
b) ha van szilárd konyhasó
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, tömegszázalék, hígítás
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
Hmm, ez a w% zavaró, nem szokásos jelölés. Valószínű tömegszázalék akar lennie, de annak magyarul m/m% a szokásos jele, vagy angolul wt%, de nem w%.

Tehát van 10 tömeg%-os oldatunk. Ez azt jelenti, hogy 100 gramm oldatban van 10 g só.
Kell 200 g 20 m/m%-os, abban van 40 g só. Tehát összesen 200 grammnak kell lennie a tömegnek.

A második kérdés az egyszerűbb:
b)
Ha van só, akkor veszünk mondjuk x gramm oldatot és hozzáadunk 200-x gramm szilárd sót. Együtt pont 200 gramm lesz, de mennyi az x? Összesen 40 gramm sónak kell benne lennie, az alapján tudjuk kiszámolni.
x gramm 10 m/m%-os oldatban van x·0,1 g só, hozzáadunk még 200-x-et:
`x·"0,1"+200-x=40`
`"0,9"x=160`
`x=(160)/"0,9"="177,77"` gramm sóoldathoz kell hozzáadni 22,23 gramm sót.

a)
Ha nincs  só, akkor mondjuk azt tehetjük, hogy veszünk jó sok sóoldatot és melegítéssel elpárologtatunk belőle valamennyi vizet úgy, hogy éppen 200 gramm maradjon és éppen jó legyen a koncentrációja.
Mondjuk kezdetben legyen x gramm 10%-os sóoldat, amiből persze x-200 gramm vizet párologtatunk el. Marad 200 gramm oldat, amiben éppen 40 gramm sónak kell lennie, akkor lesz 20 tömeg%-os. Párologtatáskor a só nem távozik, csak a víz. Vagyis a kiinduló oldatban már 40 gramm sónak kell lennie. 100 gramm 10 tömeg%-os oldatban van 10 gramm só, akkor 400 grammból kell kiindulni.

Végülis ez volt az egyszerűbb, itt nem kellett egyenletet megoldani :)
0

Köszönöm!
0