Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Oszthatósàg

Főoldal » Középiskola » Matematika
258
3x47y2 mi a valószínűsége hogy 4-el és 3-mal osztható számot kapunk
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

Az összes szám: 1·10·1·1·10·1=100 lehet a 6-jegyűeknél ;
a kedvező esetek pedig: (3+x+4+7+y+2)I 3 , ha (16+x+y) osztható 3-mal, de mivel (10y+2) osztható 4-gyel, így az y=1; 3; 5; 7; 9 lehet kedvező esetben → (17+x)I 3 , azaz x=4 lehet, de lehet x=7 is , vagy (19+x)I 3 , azaz x=2 lehet vagy x=5, vagy x=8, illetve (21+x)I 3, azaz x=0 is lehetséges, vagy x=3,és x=6 és x=9, meg még lehet (23+x)I 3 , azaz x=1 is szóba jön (és itt lehet még az "x" értéke 4 és 7) , továbbá (25+x)I 3, azaz x=2 is megoldás (és itt is lehet még az "x" értéke 5, illetve 8), de ez már volt korábban! Azaz ez összesen: (2+3+4+3+3)=15 darab számot takar kedvező esetben.
Tehát P=15/100=0,15 (15% a valószínűség) lesz! :)
Módosítva: 1 éve
0